Σουφλέ ψαριού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΨΑΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Soyfle psarioy

Υλικά

  • 500 ml ζωμό ψαριού
  • 3 κ.σ. λευκό βερμούτ
  • 250 γρ φιλέτο σολομού, χωρίς πέτσα και κόκαλα
  • 200 γρ λευκόσαρκα φιλέτα ψαριού, χωρίς πέτσα και κόκαλα
  • 200 γρ καπνιστός μπακαλιάρος, χωρίς πέτσα και κόκαλα
  • 75 γρ γαρίδες
  • 40 γρ αγγουράκια τουρσί, κομμένα
  • 2 κ.σ. κάπαρη, πλυμένη και χοντροκομμένη
  • 1 κ.σ. άνηθος, κομμένος
  • 1 κ.σ. μαϊντανός, κομμένος
  • 3 αβγά, βρασμένα σφιχτά, κομμένα

Για τη σάλτσα:

  • 75 γρ βούτυρο ανάλατο
  • 75 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 ml κρέμα γάλακτος

Για την επικάλυψη:

  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
  • 25 γρ βούτυρο, λιωμένο
  • 150 ml γάλα χλιαρό
  • 2 κ.σ. ψίχουλα ψωμιού
  • 75 γρ τσένταρ, τριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό ψαριού και το βερμούτ και ζεσταίνουμε μέχρι σχεδόν να βράσει.

Προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα φιλέτα σε μια πιατέλα.

Βάζουμε το ζωμό σε ένα μπολ, ξεπλένουμε την κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά.

Για τη σάλτσα:

Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς.

Σιγά-σιγά προσθέτουμε τον ζωμό που φυλάξαμε, ανακατεύοντας και πάλι μέχρι να έχουμε μια απαλή, λεία σάλτσα.

Βάζουμε και την κρέμα γάλακτος.

Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει και προσθέτουμε τα αγγουράκια τουρσί, την κάπαρη, τα μυρωδικά, τα αβγά και τα ψάρια.

Ανακατεύουμε και βάζουμε σε ένα μεγάλο πυρέξ.

Για την επικάλυψη:

Βάζουμε τις πατάτες στον ατμό για 20-25 λεπτά. 

Τις λιώνουμε μέχρι να γίνουν λείες και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το χλιαρό γάλα.

Αλατοπιπερώνουμε.

Απλώνουμε τις πατάτες πουρέ πάνω από τα ψάρια.

Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ τα ψίχουλα και το τυρί και πασπαλίζουμε την κορυφή του φαγητού.

Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να φαίνεται η γέμιση ότι βράζει.
 

Σχετικές Συνταγές