Κέικ λεμόνι-λεβάντα με γλάσο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Keik lemoni levanta me glaso

Υλικά

  • 300 γρ ζάχαρη
  • 3/4 κ.σ. ξηρή λεβάντα
  • 175 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν σόδα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 μεγάλα αβγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 250 γρ γιαούρτι
  • 125 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι + 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Για το γλάσο:
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 150 γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 6-8 κλαράκια λεβάντας
  • ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Βάζουμε τη ζάχαρη και τη λεβάντα σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να σπάσει η λεβάντα.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μπέικιν σόδα και το αλάτι.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη με τη λεβάντα.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γιαούρτι και το λάδι.

Φτιάχνουμε μια τρύπα στα στεγνά υλικά και σταδιακά προσθέτουμε τα υγρά υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό. Προσέχουμε μην ανακατέψουμε πάρα πολύ.

Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί 20 εκ διάμετρο και 6 εκ βάθους, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και βουτυρωμένο.

Ψήνουμε για 55 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι το κέικ ξεκολλάει από τις γωνίες και μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.

Βγάζουμε το κέικ, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει.

Για το γλάσο:

Χτυπάμε το ασπράδι με ένα πιρούνι και βάζουμε το 1/2 σε ένα άλλο μπολ.

Aνακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το υπόλοιπο 1/2 ασπράδι αβγού και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.

Προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού.

Απλώνουμε με ένα κουτάλι πάνω στο κέικ, αφήνοντας να κυλίσει.

Παίρνουμε τα κλαράκια λεβάντας και τα βουτάμε στο 1/2 ασπράδι αβγού, που έχουμε κρατήσει και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Αφήνουμε να κρυώσουν.

Όταν κρυώσει το γλάσο, γαρνίρουμε με τα κλαράκια λεβάντας ή εναλλακτικά με λίγο ξύσμα λεμονιού.

 

Σχετικές Συνταγές