Κρεμώδες ριζότο με λεμονάτο κοτόπουλο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 5 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Kremodes rizoto me lemonato kotopoylo

Υλικά

Για το κοτόπουλο:

  • 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5 κομμάτια κοτόπουλο μπούτι, με την πέτσα και το κόκκαλο (1 κιλό περίπου)
  • 3 κ.σ. λεμονοπίπερο 

Για το ριζότο:

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε καρέ
  • 1 1/2 φλ ρύζι αρμπόριο
  • 1/2 φλ λευκό κρασί
  • 4 φλ ζωμό κοτόπουλο
  • 1 φλ γάλα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Για το τελείωμα:

  • 1 φλ παρμεζάνα, τριμμένη
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2-1 φλ γάλα χλιαρό
  • θυμάρι ή ψιλοκομμένος μαϊντανός (προαιρετικά)

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.

Για το κοτόπουλο:

Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με λεμονοπίπερο, κυρίως στην πέτσα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα σκεύος που μπαίνει στο φούρνο.

Βάζουμε το κοτόπουλο στο σκεύος με την πέτσα προς τα κάτω και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά .

Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια-υψηλή και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.

Το αποσύρουμε από το σκεύος πάνω σε μια πιατέλα.

Πετάμε το λάδι που έχει μείνει στο τηγάνι και το σκεύος και το σκουπίζουμε με ένα χαρτί κουζίνας.

Για το ριζότο:

Βάζουμε πάλι το σκεύος στη φωτιά, σε μέτρια προς υψηλή.

Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, μαγειρεύουντας για 2 λεπτά, μέχρι να γίνει διαφανές το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν οι κόκκοι διαφανείς.

Βάζουμε το κρασί και συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε το ζωμό, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε.

Ανακατεύουμε και βάζουμε το κοτόπουλο πάνω από το ρύζι.

Βάζουμε κατόπιν το καπάκι του σκεύους ή αλουμινόχαρτο και το μεταφέρουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε για 20 λεπτά με το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο.

Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το ρύζι να 'κρατάει' αλά να έχει μαγειρευτεί και το κοτόπουλο να είναι τραγανό.

Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το ρύζι.

Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο, το χλιαρό γάλα και φτιάχνουμε ένα κρεμώδες ριζότο.

Βάζουμε και πάλι το κοτόπουλο πάνω στο ρύζι. Σερβίρουμε αμέσως, προσθέτοντας προαιρετικά θυμάρι, μαϊντανό, ή και επιπλέον παρμεζάνα.

Σχετικές Συνταγές