Παστίτσιο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 12 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Pastitsio

Υλικά

  • 2-1 / 2 φλ. πένες
  • 2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 φλ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1-1 / 2 κιλά κιμά κόντρα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 φλ. Χωριό γραβιέρα ώριμη, τριμμένη

Για την μπεσαμέλ:

  • 1/2 φλ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 2/3 φλ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι
  • 4 φλ. γάλα 2%
  • 2 μεγάλα αβγά

Διαδικασία

Μαγειρεύομε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σουρώνουμε και στραγγίζουμε τις πένες, προσθέτουμε το βούτυρο και τη θρυμματισμένη φέτα και μεταφέρουμε τα ζυμαρικά σε ένα ταψί που έχουμε αλείψει με  λίγο λάδι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε τον κιμά και το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά ή μέχρι ο κιμάς να αρχίσει να γίνεται ροζ, θρυμματίζοντάς τον με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε 2 λεπτά ακόμα.

Ανακατεύουμε την ντομάτα, το αλάτι και την κανέλα.

Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα ζυμαρικά.

Πασπαλίζουμε με 1/2 φλ. τριμμένη γραβιέρα ώριμη.

Για την μπεσαμέλ:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο.

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα.

Αφήνουμε να πάρει μία βράση και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα ή μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά μια μικρή ποσότητα ζεστού μείγματος με τα αβγά και το γυρνάμε όπως είναι στην κατσαρόλα, χτυπώντας ελαφρά, αλλά συνεχώς. Τα φέρνουμε σε ήπιο βρασμό και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά.

Χύνουμε το μείγμα πάνω στον κιμά και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα ώριμη.

Ψήνουμε, έχοντας σκεπάσει το ταψί, για 20 λεπτά.

Στη συνέχεια, το ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε άλλα 30-40 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλάτι Αλεύρι Βούτυρο Γάλα (με χαμηλά λιπαρά) Γραβιέρα Κανέλα Κιμάς Κρεμμύδι Ντομάτες (κονκασέ) Πένες Πιπέρι (Μαύρο) Σκόρδο Φέτα

Σχετικές Συνταγές