Σαρδέλες σκορδάτες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΨΑΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Sardeles skordates

Υλικά

  • 8 μικρές φρέσκες σαρδέλες (περίπου 1 κιλό)
  • xοντρό αλάτι
  • ¾ φλ.  εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 3-4 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρώντας τα λέπια με ήπιο τρόπο, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.

Κόβουμε και πετάμε τα κεφάλια και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μία σχισμή κατά μήκος των κοιλιών.

Αφαιρούμε τα εντόσθια και καθαρίζουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.

Πιάνουμε την κορυφή της σπονδυλικής στήλης της κάθε σαρδέλας και την αφαιρούμε με μία γρήγορη κίνηση.

Ανοίγουμε όλες τις σαρδέλες, σαν ένα βιβλίο. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι.

Ζεσταίνουμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Προσθέτουμε τις σαρδέλες και μαγειρεύουμε για 30 έως 45 δευτερόλεπτα ανά πλευρά, μέχρι να γίνουν αδιαφανείς.

Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή σπάτουλα, τις μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.

Προσθέτουμε το σκόρδο στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να βγάζει τα αρώματά του, αλλά όχι να ροδίσει, περίπου 1 λεπτό.

Ανακατεύουμε το μαϊντανό και μαγειρεύουμε για περίπου 15 δευτερόλεπτα.

Ρίχνουμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πάνω από τις σαρδέλες.

Σερβίρουμε αμέσως.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι (χοντρό) Ελαιόλαδο Μαϊντανός Σαρδέλες Σκόρδο

Σχετικές Συνταγές