Καλαμάρια γεμιστά σε σάλτσα ντομάτας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΨΑΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6-8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Kalamaria gemista me saltsa ntomatas

Υλικά

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο συν 2 κ.σ. 
  • 1/4 κ.γ. ρίγανη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 4 κ.σ. κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου ντομάτα και μυρωδικά
  • 1/2  κονσέρβα ντοματάκια, ολόκληρα, αποφλοιωμένα με το χυμό τους
  • 12 καλαμαράκια, καθαρισμένα
  • 1 φλ. ψίχα ψωμιού
  • 1 φλ. πεκορίνο, τριμμένο
  • 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ρίγανη, τριμμένη
  • αλάτι  
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Προσθέτουμε τη ρίγανη, το σκόρδο και τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 6 λεπτά.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσει, περίπου 2 λεπτά.

Προσθέτουμε 3 κ.σ. κρασί, τα ντοματάκια και το φύλλο δάφνης, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει, περίπου 20 λεπτά.

Ανακατεύουμε το υπόλοιπο κρασί με την κρέμα βαλσάμικου ντομάτα και μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι.

Αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Κόβουμε τα πλοκάμια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε τη ψίχα, το πεκορίνο, το μαϊντανό και τη ρίγανη.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Μισογεμίζουμε το σώμα του κάθε καλαμαριού με το μείγμα που μόλις φτιάξαμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί 9x13.

Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα καλαμάρια και ψήνουμε περίπου 30 λεπτά.

Σχετικές Συνταγές