Τάρτα μύρτιλο λεμόνι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6-8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4
Tarta myrtilo lemoni

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • Πρέζα αλάτι
  • ½ φλ. βούτυρο αγελάδος, κρύο, σε κομμάτια
  • 1 μεγάλο αβγό, διαχωρισμένο
  • 2 κ.σ. παγωμένο νερό, συν 1 κ.γ. επιπλέον

Για τη γέμιση:

  • 4 μεγάλα αβγά
  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου 5 λεμόνια)
  • ¼ φλ.κρέμα γάλακτος
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Πρέζα αλάτι
  • 2 φλ. μύρτιλα

Διαδικασία

Για τη ζύμη:

Χτυπάμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.

Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι η ζύμη να μοιάζει με καλαμποκάλευρο.

Προσθέτουμε τον κρόκο αβγού και 2 κ.σ. παγωμένο νερό και χτυπάμε πάλι τη ζύμη.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Αλευρώνουμε μία μεγάλη επιφάνεια, καλύτερα μάρμαρο, βάζουμε την μπάλα επάνω και με τον πλάστη αρχίζουμε να τη δουλεύουμε. Την ανοίγουμε σιγά-σιγά, αλευρώνοντας ανά διαστήματα και γυρνώντας την διαρκώς μέχρι να ανοίξει αρκετά και να γίνει λίγο μεγαλύτερη από την ταρτιέρα.

Τοποθετούμε τον πλάστη μερικά εκατοστά μπροστά από την άκρη της ζύμης προς το κέντρο της, τυλίγουμε την άκρη που προεξέχει και συνεχίζουμε το τύλιγμα προς την άλλη άκρη.

Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και ξετυλίγουμε τη ζύμη απαλά επάνω της. Πιέζουμε τη βάση και τις άκρες της ταρτιέρας για να "κάτσει" ομοιόμορφα η ζύμη.

Καλύπτουμε τη φόρμα με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Αφαιρούμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και τρυπάμε τη βάση της με ένα πιρούνι.

Κόβουμε ένα λαδόχαρτο διαμέτρου λίγο μεγαλύτερη από αυτή της φόρμας μας και σκεπάζουμε τη ζύμη της τάρτας μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε βάρος π.χ. ρεβύθια ή φασόλια και ψήνουμε για 25 λεπτά.

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το βάρος.

Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι με 1 κ.γ. νερό, αλείφουμε τη ζύμη μας και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση:

Τοποθετούμε μαζί τα αβγά, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα και το αλάτι και τα χτυπάμε ελαφρά.

Προσθέτουμε τα μύρτιλα στην κρύα ζύμη μας, προσθέτουμε από πάνω το μείγμα που μόλις έχουμε χτυπήσει ελαφρά.

Ψήνουμε για 20 έως 25 λεπτά.

Αφήνουμε την τάρτα μας να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλάτι Αλεύρι Βούτυρο Ζάχαρη Κρέμα γάλακτος (βαριά) Λεμόνια (ξύσμα) Λεμόνια (χυμός) Μύρτιλα Νερό

Σχετικές Συνταγές