Μακαρονάκι στο φούρνο με τυριά και κουνουπίδι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Makaronaki sto foyrno me tyria kai koynoypidi

Υλικά

  • 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, και λίγο για το λάδωμα
  • 2 κούπες κουνουπίδι (χωρίς τον κορμό τους)
  • 500 γρ κοφτό μακαρονάκι
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κούπες πλήρες γάλα
  • 1 κούπα φρέσκο τυρί ρικότα
  • ½  κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κούπα μίγμα τριμμένων τυριών με γραβιέρα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό και μαγειρεύουμε το κουνουπίδι για 3 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το κουνουπίδι στο ταψί και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Βάζουμε το μακαρονάκι στην κατσαρόλα στο νερό που βράζει και μαγειρεύουμε αλ ντέντε.

Σουρώνουμε καλά.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, προσθέτοντας παράλληλα το γάλα σιγά-σιγά και ανακατεύοντας. Φέρνουμε σε βρασμό και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα, για 15 περίπου λεπτά.

Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε 1/2 κούπα από το μίγμα τριμμένων τυριών με γραβιέρα και το μοσχοκάρυδο. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το μακαρονάκι, το υπόλοιπο μίγμα τριμμένων τυριών και αλατοπίπερο.

Απλώνουμε το μακαρονάκι πάνω από το κουνουπίδι στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά. Στο τέλος βάζουμε το φούρνο στο γκριλ και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το φαγητό, για 4 λεπτά.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Αλεύρι Βούτυρο (ανάλατο) Γραβιέρα Κουνουπίδι Μακαρονάκι (κοφτό) Μοσχοκάρυδο Πιπέρι (Μαύρο) Τυρί (Ricotta)

Σχετικές Συνταγές