Σπανακόρυζο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
Spanakoryzo

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκο σπανάκι, πλυμένο και ψιλοκομμένο
  • ¼  κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/3 κούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο 
  • ¼  κούπας φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο ή φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο (ή και τα δύο μαζί)
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κούπα λευκό ρύζι
  • 3 κούπες νερό
  • 1 ½  κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ¼ κούπας πάστα ντομάτας διαλυμένη σε ½  κούπα ζεστό νερό (προαιρετικά)

Διαδικασία

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τον άνηθο ή δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά.

Εάν βάλουμε ντομάτα, την προσθέτουμε επίσης και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Αν το ρύζι αρχίσει να κολλάει στον πάτο του τηγανιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Ρίχνουμε το σπανάκι σε δόσεις, προσθέτουμε 3 κούπες νερό, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε.

Μόλις φτάσουμε σε ένα χαμηλό σημείο βρασμού, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 25-30 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει γίνει το ρύζι σε 25 λεπτά - μπορεί να χρειαστούν επιπλέον 5 λεπτά.

Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Σερβίρουμε το σπανακόρυζο με τριμμένη φέτα.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Άνηθος Δυόσμος Ελαιόλαδο Κρεμμύδι Νερό Ντοματοπελτές Πιπέρι (Μαύρο) Ρίγανη Ρύζι Σκόρδο Σπανάκι

Σχετικές Συνταγές