Πορτοκαλόπιτα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 12 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Portokalopita

Υλικά

  • 3 φέτες πορτοκάλι
  • 1 2/3 κούπες φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 ½ κούπες ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 14 κ.σ. ελαιόλαδο, και άλλο λίγο για λάδωμα
  • 4 αυγά
  • ¾ κούπας γιαούρτι
  • ¼ κούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 350 γρ. χωριάτικο φύλλο, κομμένο σε κομμάτια περίπου 1,5 εκ.

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C.

Βάζουμε τις φέτες πορτοκαλιού σε ένα ταψί 20X20 εκ. και περιχύνουμε με μια κούπα χυμό πορτοκαλιού.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι τα πορτοκάλια να μαλακώσουν, περίπου 40-45 λεπτά.

Μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.

Βράζουμε 1 ½ κούπα νερό, ¾ κούπας ζάχαρη και την κανέλα για 5 λεπτά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτό το σιρόπι τις φέτες πορτοκαλιού.

Τις αφήνουμε μετά να κρυώσουν εντελώς.

Λαδώνουμε ένα ταψί (ιδανικά 23x33 εκ.) και πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη που μένει και τα αυγά και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να δέσει το μείγμα.

Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το ξύσμα και τη βανίλια και ανακατεύουμε.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο μείγμα των αυγών.

Ρίχνουμε μέσα και το κομμένο φύλλο και ανακατεύουμε ελαφρά.

Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά, για 35-40 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε με το σιρόπι όλη την πορτοκαλόπιτα.

Σχετικές Συνταγές