Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδα και καρύδια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8-10 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Xalvas simigdalenios me stafida kai karidia

Υλικά

Για το χαλβά:

  • 2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό
  • ½ κούπα φυτικό λάδι
  • ¼ κούπα ελαιόλαδο
  • ¼ καρύδια χοντροκομμένα
  • ¼ κούπα κουκουνάρι
  • ¼ κούπα σταφίδες

Για το σιρόπι:

  • 4 ½ κούπες νερό
  • 2 ½ κούπες ζάχαρη
  • ½ κούπα μέλι
  • 3 μικρά ξυλάκια κανέλας
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • Κανέλα σε σκόνη για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τα ξυλάκια κανέλας, τα γαρύφαλλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Βράζουμε για 5 λεπτά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφαιρούμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά βάζουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει, μέχρι να γίνει σκούρο χρυσό χρώμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιρόπι στο σιμιγδάλι. Το σιμιγδάλι θα αρχίσει να πετάγεται, γι’αυτό προσέχουμε.

Προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και το κουκουνάρι και βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά.

Βάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα ή σε ξεχωριστά φορμάκια και τον αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου πασπαλίζοντας με σκόνη κανέλας και γαρνίροντας με καρύδια.

Σχετικές Συνταγές