Αφράτες τηγανίτες με σάλτσα βουτύρου και μελιού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4
Afrates tiganites me saltsa boutyrou kai meliou

Υλικά

  • 250ml γάλα
  • 200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. ξηρή στιγμιαία μαγιά
  • 1 κ.γ. χρυσή ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. φυτικό έλαιο, και λίγο ακόμα για το λάδωμα
 
Για τη σάλτσα βουτύρου και μελιού
  • 5 κ.σ. αγνό μέλι
  • 140γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου

Διαδικασία

Σε ένα μικρό σκεύος ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει γύρω-γύρω. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 1/2 κ.γ. αλάτι και προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα ώστε να γίνει ένα απαλό μείγμα. Το καλύπτουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για μία-μιάμιση ώρα.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα βουτύρου-μελιού. Σε ένα μικρό τηγάνι και μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το μέλι. Το αφήνουμε να φουσκώσει και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπολ, με ένα ξύλινο κουτάλι ή ένα μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να γίνει αφράτο και ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι. Βάζουμε το βούτυρο μέσα στο ζεστό μέλι και ανακατεύουμε. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τη σάλτσα σε ένα σκεύος από την προηγούμενη μέρα.

Όταν φουσκώσει η ζύμη, λαδώνουμε τους μαγειρικούς κρίκους (ιδανικά 4x9εκ), ζεσταίνουμε το γκριλ και τους ζεσταίνουμε για λίγη ώρα. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε 1 κ.σ. λάδι και βάζουμε τους κρίκους στο τηγάνι. Βάζουμε με μια κουτάλα μείγμα μέσα στους κρίκους, μέχρι τη μέση. Αφήνουμε τις τηγανίτες να ψηθούν για 10 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να κάτσει και να σκάσουν οι φούσκες στην κορυφή. Σηκώνουμε προσεκτικά τους κρίκους. Ψήνουμε τις τηγανίτες στο γκριλ σε ένα ταψί για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 

Σερβίρουμε με τη σάλτσα βουτύρου και μελιού. 

 

Σχετικές Συνταγές