Τα αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 35 μπισκότα
Ta agapimena Christougenniatika Mpiskota

Υλικά

Μπισκότα:
  • 2/3 κούπες μαγειρικό λίπος  
  • ¾ κούπες κρυσταλλικής ζάχαρης
  • ½ κ.γ. του γλυκού τριμμένο πορτοκάλι ή ξύσμα λεμονιού 
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 4 κ.σ. γάλα 
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και επιπλέον αλεύρι για τη ζύμη
  • 1 ½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ 
  • ¼ κ.σ. αλάτι
Γλάσο:
  • 1 μεγάλο αυγό 
  • 2 με 3 σταγόνες χρωστικής τροφίμων 
 
Λευκή διακόσμηση:
  • Ζάχαρη άχνη 
  • ¼ κούπας γάλα
  • 2 κ.σ. παστεριωμένο ασπράδι αυγού 
 

Διαδικασία

Μπισκότα:

Αναμειγνύουμε το μαγειρικό λίπος, την κρυσταλλική ζάχαρη, το τριμμένο πορτοκάλι και τη βανίλια και χτυπάμε το μείγμα για δύο λεπτά με ένα μίξερ. 

Προσθέτουμε τα αυγά στο μείγμα μας και το χτυπάμε μέχρι να γίνει λεπτό και αφράτο, για ένα περίπου λεπτό. Προσθέτουμε σε αυτό το γάλα και το ανακατεύουμε. 

Κοσκινίζουμε όλα τα συστατικά μας μαζί και η ζύμη μας είναι έτοιμη. 

Χωρίζουμε τη ζύμη μας στα δύο (ή και στα τρία αν θέλουμε να διπλασιάσουμε τη συνταγή μας), απλώνουμε τα δύο τμήματα ελαφρώς και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν για μια ώρα (ή τα αφήνουμε να κρυώσουν για 20 λεπτά). 

«Ανοίγουμε» τη ζύμη για να είναι λεπτή σε μία επιφάνεια που θα πρώτα την έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι και την κόβουμε χρησιμοποιώντας φόρμα μπισκότων. 

Μεταφέρουμε τα σχηματισμένα μπισκότα μας σε μία επιφάνεια που έχουμε λαδώσει και τα αφήνουμε για 30 περίπου λεπτά.

 

Γλάσο:

Ενόσω έχουμε αφήσει τη ζύμη να κρυώνει, αναμειγνύουμε τον κρόκο αυγού με ένα κ.σ. νερού και χρωστικής τροφίμων. Χρωματίζουμε τα μπισκότα μας, χρησιμοποιώντας πινελάκι και το γλάσο που προετοιμάσαμε. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C.

Έχοντας χρωματίσει τα μπισκότα μας με το γλάσο, τα ψήνουμε για 6-7 λεπτά. Τα μπισκότα θα φουσκώσουνε ελαφρώς και το γλάσο θα αποκτήσει μια λάμψη. Δεν αφήνουμε τα μπισκότα να «ροδίσουν» ή να ψηθούν εντελώς. Τα ψήνουμε λίγα λίγα, δύο στρώσεις συνολικά. 

 

Διακόσμηση:

Ενόσω ψήνονται τα μπισκότα, αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, το γάλα και το ασπράδι των αυγών. Όσο φτιάχνουμε τη λευκή διακόσμηση, πρέπει να διασφαλίζουμε ότι είναι λεπτή και «κρατάει» τη φόρμα της. 

Βγάζουμε τα μπισκότα από τον φούρνου και τα αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσουν για 30 λεπτά περίπου. 

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τσάντα ζαχαροπλαστικής, ή zip-top σακούλα, διακοσμούμε τα μπισκότα μας με το γλάσο που έχουμε φτιάξει. 

 

Σχετικές Συνταγές