Φακές με σάλτσα από μέντα και σταφύλια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΣΠΡΙΑ
Fakes me saltsa apo menta kai stafylia

Υλικά

Υλικά:

  • 1 κούπα φακές
  • 2 κούπες νερό
  • ½ κούπα αγγούρι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1/3 κούπα ντοματάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. τυρί φέτα 
  • 1 κ.σ. φρέσκα φύλλα μέντας, κομμένα

 

Υλικά σάλτσας:

  • 1/3 κούπας χυμό σταφυλιού
  • 1/3 κούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • ½ κ.γ. μουστάρδα Dijon
  • 1-2 κ.γ. φρέσκα φύλλα μέντας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διαδικασία

Πλύντε και ξεπλύνετε τις φακές πριν τις τοποθετήσετε σε μια κατσαρόλα με νερό για να βράσουν. Μόλις βράσει το νερό μειώστε την φωτιά έτσι ώστε να σιγοβράσουν για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώστε τις φακές πολύ καλά και επιστρέψτε τες στην κατσαρόλα, αφήνοντας τες στην άκρη να κρυώσουν.

Σε μια μικρή λεκάνη και με ένα μίξερ χειρός ανακατέψτε τον χυμό από τα σταφύλια, το ξύδι και την μουστάρδα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε σιγά σιγά το λάδι μέχρι η σάλτσα να πήξει. Ανακατεύοντας με μία κουτάλα προσθέστε την μέντα, αλάτι και πιπέρι.

Σε μια μεγάλη λεκάνη σερβιρίσματος τοποθετήστε τις φακές και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε τα πολύ καλά. Περιχύστε αρχικά ¼ κούπας από την σάλτσα πάνω από την σαλάτα και σταδιακά προσθέστε όση από την υπόλοιπη σάλτσα θέλετε. Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε την λεκάνη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρετε.

Σχετικές Συνταγές