Ζυμαρικά penne με ψητά σπαράγγια, ντομάτες και κατσικίσιο τυρί

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4
Zymarika penne me psita sparaggia ntomates kai katsikisio tyri

Υλικά

  • 2 κούπες ζυμαρικά penne
  • 12 σπαράγγια
  • 12 ντοματάκια
  • 4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 3/8 κ.γ. χοντρό αλάτι
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκα κρεμμυδάκια, πολτοποιημένα
  • 2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • 1 κ.γ. βότανα/μυρωδικά της αρεσκείας σας
  • 1 ½ κ.γ. μέλι
  • ½ κούπα ελιές Καλαμάτας, χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση
  • 2 κούπες ρόκα
  • ½ κούπα κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο (περίπου 56 γρ)

Διαδικασία

Προθερμάνετέ τον φούρνο στους 200ο C. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά βάση των οδηγιών του πακέτου, παραλείποντας το αλάτι και τυχών μαγειρικά λίπη, στραγγίστε τα καλά και αφήστε τα στην άκρη.

Τοποθετήστε τα σπαράγγια και τα ντοματάκια σε ένα ταψί. Πασπαλίστε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ραντίστε με  ¼ κ.γ. αλάτι και ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι. Ανακατέψτε μαλακά έστι ώστε να καλυφτούν όλες οι πλευρές των λαχανικών. Τοποθετήστε τα λαχανικά στο ταψί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια στρώση. Ψήστε τα για 6 λεπτά στους 200ο C ή μέχρι τα σπαράγγια να γίνουν τραγανά-μαλακά. Αφαιρέστε τα σπαράγγια από το ταψί και ψήστε τα ντοματάκια για άλλα 4 λεπτά. Βγάλτε το ταψί απο τον φούρνο και αφήστε τα σπαραγγία και τα ντοματάκια να κρυώσουν για 10 λεπτά. Κόψτε τα σπαράγγια σε λωριδες 2,5 cm και τα ντοματάκια στη μέση.

Σε μια μικρή λεκάνη ανακατέψτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, τα βότανα και το μέλι. Χτυπήστε τα παραπάνω υλικά με ένα σύρμα. Σταδιακά προσθέστε τις υπόλοιπες 3 κ.σ. λάδι ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέστε το υπόλοιπο 1/8 κ.γ. αλάτι και το ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι και ανακατέψτε καλά.

Σε μια μεγάλη λεκάνη τοποθετήστε τα ζυμαρικά, τα σπαράγγια, τα ντοματάκια και τη ρόκα και ανακατέψτε καλά. Πασπαλίστε την σάλτσα πάνω στα ζυμαρικά και ανακατέψτε καλά. Πασπαλίστε  το τυρί.

Σερβίρετε άμεσως ή καλύψτε και τοποθετήστε την λεκάνη στο ψυγείο για 2 ώρες και σερβίρετε σαν σαλάτα ζυμαρικών.

Σχετικές Συνταγές