Ζυμαρικά penne με ψητά κολοκύθια και μπέικον

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 5
Zymarika penne me psita kolokythia kai mpeikon

Υλικά

  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο
  • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 3 κούπες κολοκύθια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 6 φέτες καπνιστού μπέικον
  • 1 κούπα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 226 γρ ζυμαρικά, μικρές πέννες
  • ¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες γάλα με χαμηλά λιπαρά (2%)
  • ¾ κούπας τυρί Provolone, τριμμένο χοντρά (περίπου 85 γρ)
  • 1/3 κούπας τυρί Parmesan, τριμμένο (περίπου 42 γρ)

Διαδικασία

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220ο C.

Σε μια μικρή λεκάνη ανακατέψτε το ¼ κ.γ. αλάτι, το δενδρολίβανο και το πιπέρι. Τοποθετήστε τα κολοκύθια σε ένα βουτυρωμένο ταψί ή σε μια λαδόκολλα και πασπαλίστε με το μείγμα αλατιού. Ψήστε τα στους 220ο C για 45 λεπτά ή μέχρι τα κολοκύθια γίνουν μαλακά και ελάχιστα καφέ. Αυξήστε την θερμοκρασία στον φούρνο στους 230ο C.

Σε ένα μεγάλο αντικολλήτικο τηγάνι ψήστε το μπέικον σε μεσαία φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό. Αφαιρέστε το μπέικον από το τηγάνι και διατηρήστε το 1 ½ κ.γ. από τον ζωμό. Θρυμματίστε το μπέικον. Αυξήστε την θερμοκρασία στο τηγάνι σε μεσαία-υψηλή. Προσθέστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο τηγάνι και τσιγαρίστε για 8 λεπτά ή μέχρι να γίνουν μαλακά. Σε μια λεκάνη προσθέστε το μείγμα κολοκύθας, το μπέικον και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αφήστε το στην άκρη.

Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά βάση των οδηγιών του πακέτου, παραλείποντας το αλάτι και τυχών μαγειρικά λίπη, και στραγγίστε καλά.

Σε ένα μαγειρικό σκεύος (τύπου γαστρα) ανακατέψτε το αλεύρι και το ½ κ.γ. αλάτι σε μεσαία φωτιά. Σταδιακά προσθέστε το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα και φέρτε το μείγμα σε βράσει.  Μαγειρέψτε το μείγμα για 1 λεπτό ή μέχρι να πήξη, ανακατεύοντας διαρκώς. Απομακρύνεται από την φωτιά. Προσθέστε το τυρί Provolone, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το τυρί. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο μείγμα τυριού μέχρι να ομοιοποιηθεί το μείγμα.

Βουτυρώστε ελαφρά ένα ταψί 28x18 cm και ρίξτε το μείγμα ζυμαρικών μέσα. Από πάνω απλώστε το μείγμα κολοκύθας. Ραντίστε ομοιόμορφα με το τυρί Parmesan. Ψήστε στους 230ο C για 10 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί και αρχίσει να παίρνει χρώμα καφέ.

Σημειώσεις: Μια συνταγή που τρώγεται άμεσα ζεστή ή διατηρήτε στο ψυγείο για μερικές μέρες.

Προτεινόμενο ζυμαρικό είναι οι μικρές πένες αλλά μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με ζυμαρικά κοχύλια.

Σχετικές Συνταγές