Μπακαλιάρος με πατάτες, πουρέ φρέσκου κρεμμυδιού και σάλτσα μουστάρδας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΨΑΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4
Mpakaliaros me patates poure freskou kremmydiou kai saltsa moustardas

Υλικά

  • 1 κούπα φρέσκα κρεμμυδάκια (σχοινόπρασο)
  • 1 κούπα σπανάκι
  • ½ κούπα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 
  • Χοντρό αλάτι
  • 450 γρ. μικρές πατάτες
  • ¼ κούπα πράσινες ή μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένες
  • ¾ κούπα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 
  • 4 φιλέτα (170 γρ.) μπακαλιάρου, καθαρισμένα (χωρίς δέρμα)
  • 3 κ.σ. μουστάρδας Dijon
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C και βάλτε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσει.

Μόλις βράσει το νερό, προσθέστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι και αφήστε τα να ζεματιστούν για 30 δευτερόλεπτα.

Σουρώστε τα λαχανικά, ξεπλύνετε τα με κρύο νερό και στύψτε τα να στεγνώσουν.

Μεταφέρετε τα λαχανικά στο μπλέντερ, προσθέστε την ½ κούπα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και χτυπήστε τα μέχρι να πολτοποιηθούν τελείως και γαρνίρετε με το αλάτι.

Ξεπλύνετε την κατσαρόλα και γεμίστε την με κρύο νερό.

Προσθέστε τις πατάτες και αφήστε τις να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν μαλακές.

Σουρώστε καλά και κόψτε τις πατάτες σε κυκλικές λωρίδες.

Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε τις ελιές και το υπολειπόμενο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε μια λεκάνη κατάλληλη για φούρνο μικροκυμάτων.

Τοποθετήστε τη λεκάνη στο φούρνο μικροκυμάτων και μαγειρέψτε τις ελιές, σε υψηλή θερμοκρασία σε 2 δόσεις μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και γίνουν τραγανές, για περίπου 5-6 λεπτά ανάλογα με το φούρνο.

Στραγγίστε τις ελιές σε ένα χαρτί, αφήνοντας τες να κρυώσουν και διατηρήστε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για μελλοντική χρήση.

Τοποθετήστε τα φιλέτα μπακαλιάρου σε ένα ταψί και γαρνίρετε τα με τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.

Ψήστε τα φιλέτα για περίπου 10 λεπτά, πρέπει να έχουν ψηθεί ολόκληρα τα φιλέτα και να έχουν πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα.

Τοποθετήστε τα φιλέτα στα πιάτα σας, γαρνίρετε τις πατάτες στο πλάι, πασπαλίστε τις ελιές και ραντίστε με τον πουρέ.

Σχετικές Συνταγές