Ριζότο με γλυκοκολοκύθα, δαμάσκηνα, αρακά και προσούτο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
Rizoto me glykokolokytha damaskina araka kai prosouto

Υλικά

  • 700 γρ. κολοκύθα 
  • 500 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 4 φέτες προσούτο
  • 12 αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 100γρ αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 1 lt ζωμός κοτόπουλου
  • 1 φλιτζ. τσ. κρασί λευκό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Μερικά φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. παρμεζάνα
  • Αλάτι, πιπέρι 

Διαδικασία

Καθαρίζουμε την κολοκύθα από την φλούδα και τα σπόρια και την κόβουμε σε κυβάκια. Ψήνουμε το προσούτο στο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την κολοκύθα και τον αρακά και σοτάρουμε για αλλά δυο λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι ο κόκκος του να γίνει διάφανος. Βάζουμε και τα δαμάσκηνα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί. Ρίχνουμε ένα φλιτζ. τσαγιού από το ζεστό ζωμό και αφήνουμε να απορροφηθεί από το ρύζι, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε άλλο ένα φλιτζ. τσαγιού ζωμό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να βράσει και να χυλώσει το ριζότο. Λίγα λεπτά πριν το αποσύρουμε προσθέτουμε το βασιλικό . Εκτός φωτιάς, ανακατεύουμε με το βούτυρο και το τυρί και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σπάμε το τραγανό προσούτο σε μικρότερα κομμάτια και το ανακατεύουμε απαλά με το ριζότο. 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αρακάς Βασιλικός Βούτυρο Δαμάσκηνα (αποξηραμένα) Ζωμός (κότας) Κολοκύθα Κρασί (λευκό) Κρεμμύδι Παρμεζάνα Προσούτο Ρύζι

Σχετικές Συνταγές