Πατατόπιτα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
Patatopita

Υλικά

  • 2½ κιλά πατάτες  με τη φλούδα, καλά πλυμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 4 αβγά, προτιμάμε βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη, τριμμένη, ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1 κοφτή κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 100 γρ. γάλα
  • τα φύλλα από ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 25 - 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις τρυπάμε για να δούμε αν έγιναν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και να τις ξεφλουδίζουμε. Τις περνάμε από το μύλο λαχανικών ή τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.

Όση ώρα βράζουν οι πατάτες σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 2 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι, μέχρι να μαραθεί και να μαλακώσει κάπως. Το αφήνουμε να κρυώσει και μόλις λιώσουμε τις πατάτες, το προσθέτουμε ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το γάλα, τα αβγά, τη ρίγανη, το μαϊντανό, τα τυριά, το υπόλοιπο λάδι (εκτός από 2 κουτ. σούπας που κρατάμε για να αλείψουμε την επιφάνεια) και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 30x40 εκ. και απλώνουμε το μίγμα της πατατόπιτας ομοιόμορφα, ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Αλείφουμε με ένα πινελάκι προσεκτικά την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ή έως ότου ροδίσει καλά η επιφάνεια.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλάτι Γάλα Ελαιόλαδο Κεφαλογραβιέρα (πικάντικη) Κρεμμύδι Μαϊντανός Πατάτες Πεκορίνο (Αμφιλοχίας) Πιπέρι (Μαύρο) Ρίγανη Φέτα

Σχετικές Συνταγές