Γαλατόπιτα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
Galatopita

Υλικά

Για την κρέμα
  • 2 κιλά γάλα
  • αλεύρι, όσο πάρει (ή μισό αλεύρι και μισό σιμιγδάλι ψιλό)
  • 11 αβγά
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 11/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
Για τα φύλλα 
  • 800 γραμ. αλεύρι σκληρό
  • 1 κουτ. σούπας λάδι
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ξύδι ή λεμόνι
  • όσο χλιαρό νερό πάρει

Διαδικασία

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύουμε συνεχώς, μη σβολιάσει. Αφού πήξει, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά τα αβγά καλά χτυπημένα, ανακατεύοντας μαλακά.

Βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε ένα φύλλο και το περιχύνουμε με λίγο βούτυρο. Στρώνουμε άλλο φύλλο, βουτυρώνουμε και -προαιρετικά- ρίχνουμε πάνω σ’ αυτό λίγη ζάχαρη (ή και καρύδια κοπανισμένα). Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα, φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους περίπου μια παλάμη έχω απ’ το ταψί.

Ρίχνουμε έπειτα την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν σε “κόθρο” (ρολό) προς τα μέσα γύρω γύρω, πάνω απ’ την κρέμα. Ρίχνουμε στην επιφάνεια λίγο λάδι και, αν θέλουμε εντονότερη κρούστα, αλείφουμε ένα χτυπημένο αβγό.

Την ψήνουμε στους 200 βαθμούς, περίπου μια ώρα.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλάτι Αλεύρι Αλεύρι (σκληρό) Βούτυρο Γάλα Ελαιόλαδο Ζάχαρη Λεμόνια Νερό Ξύδι Σιμιγδάλι (ψιλό)

Σχετικές Συνταγές