Αρνί πατούδο από την Νάξο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
Arni patoudo apo tin Naxo

Υλικά

  • 1 μικρό αρνάκι ή κατσικάκι μέχρι και έξι κιλά με τη συκωταριά του 
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα 
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 
  • 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό γραβιέρα Νάξου 
  • 1½ κούπα ρύζι Καρολίνα
  • 2 κούπες βούτυρο 
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Πλύνετε καλά το αρνάκι και καθαρίστε το. Κόψτε τη συκωταριά σε μικρούς κύβους και τα κρεμμυδάκια σε φετάκια.

 

Βάλτε σε μεγάλο τηγάνι ή άλλο σκεύος τη μία κούπα βούτυρο και τσιγαρίστε τη συκωταριά με τα κρεμμυδάκια. Προσθέστε  το ρύζι, τον άνηθο, το μάραθο, αλατοπίπερο κι ελάχιστο νερό στο τέλος για να ψηθούν όλα μαζί για δυο-τρία λεπτά.

 

Κατεβάστε τη γέμιση από τη φωτιά και στη συνέχεια κόψτε την γραβιέρα κομμάτια κι ανακατέψτε την με το υπόλοιπο μίγμα. Γεμίστε μ’ αυτό το αρνί και ράψτε το με χοντρή βελόνα και κλωστή.

 

Αλατίστε και πιπερώστε το αρνί εξωτερικά και αλείψτε το με το υπόλοιπο βούτυρο. Σιγοψήστε για τρεις ώρες στους 160 με 180 βαθμούς αέρα.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Άνηθος Αρνάκι (γάλακτος) Βούτυρο Γραβιέρα Γραβιέρα (Νάξου) Κρεμμυδάκια φρέσκα Μάραθος Ρύζι Ρύζι (Καρολίνα) Συκωταριές (αρνίσιες)

Σχετικές Συνταγές