Φακόρυζο με ασκολύμπρους

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΣΠΡΙΑ
Fakoryzo me askolymprous

Υλικά

  • 250 γρ. φακές, ψιλές ή χοντρές, καθαρισμένες και ξεπλυμένες 
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών 
  • 500 γρ ασκολυμπρους καθαρισμένους από τα αγκάθια
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 50 ml (1/4 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. ρύζι μακρύκοκκο, για πιλάφι, ξεπλυμένο 
  • 1 κουτ. σούπας  δυόσμος ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • λίγος χυμός λεμονιού  
 

Διαδικασία

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές και άφθονο κρύο νερό που να τις σκεπάζει καλά (τουλάχιστον κατά 3 - 4 δάχτυλα). Τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε. Τις ξεπλένουμε καλά μέσα στο σουρωτό και τις ρίχνουμε ξανά στην άδεια κατσαρόλα, προσθέτοντας το ζωμό, τη δάφνη και τους ασκολυμπρους.

 

Αφήνουμε το μίγμα να πάρει μια έντονη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για άλλα 20 - 25 λεπτά, μέχρι οι φακές να μισοβράσουν, αλλά να μη μαλακώσουν πολύ. Λίγο πριν αποσύρουμε, ρίχνουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος. Ο ζωμός που έχει μείνει στην κατσαρόλα θα πρέπει να είναι περίπου 2 φλιτζ. τσαγιού. Αν είναι λιγότερος, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.

 

Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι οι κόκκοι του να γίνουν διάφανοι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις φακές με το ζωμό που αφήσαμε κατά μέρος, το κύμινο, τον δυόσμο και το λεμόνι. Ανακατεύουμε απαλά, μισοσκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να απορροφηθούν όλα τα υγρά της κατσαρόλας. 

 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Ασκολύμπρους Δυόσμος Ελαιόλαδο Ζωμός (λαχανικών) Κρεμμύδι Κύμινο Λεμόνια Ρύζι Ρύζι (μακρύκοκκο) Φακές Φυλλα δάφνης

Σχετικές Συνταγές