Τσουρέκι γεμιστό με σάλτσα σοκολάτας με κονιάκ και επικάλυψη σοκολάτας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 3 τσουρέκια ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4
Tsoyreki gemisto me saltsa sokolatas  me koniak kai epikalipsi sokolatas

Υλικά

Για το τσουρέκι:

  • 500 ml γάλα, πλήρες
  • 60 ml σπορέλαιο
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. μαστίχα, τριμμένη
  • 2 κ.γ. κάρδαμο, τριμμένο
  • 2 κ.γ. μαχλέπι, τριμμένο
  • 2 πορτοκάλια, ξύσμα
  • 4 αβγά
  • 1 κιλό αλεύρι, σκληρό
  • 1  φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • μία πρέζα αλάτι
  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή
  • 70 γρ. φρέσκο βούτυρο, λιωμένο

Για τη σάλτσα σοκολάτας:

  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 βανίλια, σκόνη
  • 230 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 25 γρ. βούτυρο
  • ½ φλ. κονιάκ

Για την επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος:

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. γλυκόζη
  • 400 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

Για τη λευκή σοκολάτα:

  • 60 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Διαδικασία

Για το τσουρέκι:

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.

Ρίχνουμε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το κάρδαμο, το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, τα διαλύουμε απαλά με έναν αβγοδάρτη και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ρίχνουμε το αλάτι και τη μαγιά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος-αβγών.

Ανακατεύουμε με τα χέρια μας ζυμώνοντας παράλληλα.

Όσο ανακατεύουμε, ρίχνουμε σιγά σιγά και το λιωμένο βούτυρο και δουλεύουμε μέχρι να το ρουφήξει. 

Δεν βάζουμε όμως επιπλέον αλεύρι όσο βλέπουμε τη ζύμη να κολλάει σχεδόν. Λαδώνουμε τα χέρια και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και περιμένουμε μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα σοκολάτας.

Για τη σάλτσα σοκολάτας:

Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την βανίλια ανακατεύοντας συνεχώς.

Όταν ζεσταθεί καλά και αρχίζει να αχνίζει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε το κονιάκ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για την επικάλυψή σοκολάτας γάλακτος:

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος να βράσει.

Μόλις αρχίζει να αχνίζει, ρίχνουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την κουβερτούρα γάλακτος ανακατεύοντας  συνεχώς, μέχρι να λιώσει και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη λευκή σοκολάτα:

Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε στην άκρη.

Για το τσουρέκι:

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 9 ίσες μπάλες που αντιστοιχούν σε 9 πλεξούδες (3 για κάθε τσουρέκι).

Πλάθουμε αρχικά την κάθε μπάλα σε μακρόστενα μπαστουνάκια και στη συνέχεια με τον πλάστη τα ανοίγουμε κατά μήκος ώστε να γίνουν πλατιά και μακρόστενα.

Μοιράζουμε τη σάλτσα σοκολάτας σε κάθε λωρίδα ζύμης απλώνοντας στη μέση και κατά μήκος της επιφάνειας, αφήνοντας περιθώριο 2 εκ. γύρω γύρω.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολά και κλείνουμε πιέζοντας με τα δάχτυλά μας τη ζύμη στις άκρες των ρολών, ώστε να ενωθούν καλά. Ξαναδίνουμε το σχήμα κορδονιού που είχαν πριν.

Με τα 3 λοιπόν κορδόνια κάνουμε τις πλεξούδες. Όταν φτάσουμε στην άκρη φροντίζουμε να την σφηνώσουμε προσεχτικά από κάτω.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κορδόνια.

Τα τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί το οποίο έχουμε αλείψει προηγουμένως με λίγο βούτυρο και αφήνουμε μεγάλο κενό ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.

Αφήνουμε τα τσουρέκια σε ζεστό σημείο να ξαναφουσκώσουν.

Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και  ψήνουμε τα τσουρέκια στους 170οC για 25 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Τοποθετούμε το τσουρέκι που θέλουμε να επικαλύψουμε σε μια σχάρα και τη σχάρα πάνω σε ένα ταψί.

Περιχύνουμε με τη σοκολάτα μέχρι να το καλύψουμε όλο. 

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα τσουρέκια.

Μόλις κρυώσει και σταθεί καλά η επικάλυψη πάνω στο τσουρέκι, παίρνουμε ένα κουτάλι και αφού το βουτήξουμε στη λευκή λιωμένη σοκολάτα κάνουμε γραμμές επάνω στο τσουρέκι.

Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί.

Σχετικές Συνταγές