Χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και καρύδια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 10-12 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Chalvas simigdalenios me koyvertoyra kai karydia

Υλικά

Για το σιρόπι:

  • 4 φλ. νερό
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 πορτοκάλι, τη φλούδα
  • 1 βανίλια, σκόνη
  • 3 κ.σ. κακάο σκόνη
  • 1 φλ. μέλι

Για το χαλβά:

  • 220 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 150 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη

 

Διαδικασία

Για το σιρόπι:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τη φλούδα πορτοκαλιού, τη βανίλια και το κακάο, βράζουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη.

Μόλις κρυώσει αρκετά το σιρόπι, αφαιρούμε τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας.

Για το χαλβά:

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και αμέσως ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι το σιμιγδάλι να αλλάξει χρώμα και να καβουρδιστεί.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τα καρύδια, την κουβερτούρα και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε χαμηλή ένταση και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα πλαϊνά της κατσαρόλας. 

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας, σκεπάζουμε με το καπάκι κι αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει λίγο.

Μεταφέρουμε το χαλβά σε μακρόστενη φόρμα, που πριν βρέξαμε πολύ καλά το εσωτερικό της.

Πιέζουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να μην αφήσει κενά και όταν κρυώσει εντελώς, ξεφορμάρουμε το χαλβά και σερβίρουμε.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Βανίλια Ελαιόλαδο Ζάχαρη Κακάο Κανέλα (ξυλαράκι) Καρύδια Κουβερτούρα Μέλι Νερό Πορτοκάλι (φλούδα) Σιμιγδάλι (χοντρό)

Σχετικές Συνταγές