Κρεμώδης λευκή φασολάδα με γραβιέρα Κρήτης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΣΠΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Kremodis leyki fasolada me graviera Kritis

Υλικά

  • 400 γρ. φασόλια, μουλιασμένα από το βράδυ
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. για γαρνιτούρα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 1 κύβο κότας
  • 4 ποτήρια νερό
  • 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο, φρέσκο, για γαρνιτούρα

 

Διαδικασία

Από την προηγούμενη νύχτα, μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό.

Την επόμενη μέρα σουρώνουμε και ξεπλένουμε.

Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα φασόλια, χωρίς να τα αλατίσουμε, και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά.

Σουρώνουμε και κρατάμε τα φασόλια στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο κα μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το πράσο και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τα φασόλια, τη δάφνη, τον κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι, τον κύβο κότας και 4 ποτήρια νερό και μαγειρεύουμε για 20 περίπου λεπτά.

Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Αφαιρούμε προσωρινά την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Κρατάμε στην άκρη μερικά φασόλια για τη γαρνιτούρα.

Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέχρι να πάρουμε μία σούπα με βελούδινη υφή. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.

Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 5-6 λεπτά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, γαρνίρουμε με το δεντρολίβανο και μερικά ολόκληρα φασόλια.

Ρίχνουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο  και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές