Τάρτα με κρέμα φυστικοβούτυρο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Tarta me krema fystikovoytyro

Υλικά

Για τη βάση:

  • 110 γρ. (1 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ. (1/4 φλ.) βούτυρο, λιωμένο
  • 100 γρ. (1/2 φλ.) ζάχαρη άχνη
  • 30 γρ. (1/4 φλ.) κακάο σκόνη
  • 1 μεγάλο αβγό, κρόκος
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα

Για την κρέμα φυστικοβούτυρο:

  • 1 φλ. φυστικοβούτυρο
  • 250 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος, κρύα

Για την γκανάζ:

  • 150 γρ. σοκολάτα με 65% κακάο
  • 125 ml. κρέμα γάλακτος
  • 30 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 1 φλ. φύλλα δυόσμου, φρέσκα

 

 

Διαδικασία

Για τη βάση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε στο μείγμα και τον κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη.

Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο να κρυώσει, για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε σε μία μακρόστενη ταρτιέρα.

Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και γεμίζουμε με φασόλια ή φακές για να αποκτήσει βάρος.

Τοποθετούμε την ταρτιέρα στο φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 190C.

Αφαιρούμε το βάρος και το χαρτί και ψήνουμε για ακόμη 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Για την κρέμα φυστικοβούτυρο:

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το φυστικοβούτυρο, το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για λίγα λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Σε ένα δεύτερο κάδο χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και να αρχίσει να αποκτάει ¨κορυφές¨.

Με μία σπάτουλα και με απαλές κινήσεις, ενσωματώνουμε τη σαντιγί στον κάδο με το φυστικοβούτυρο. Μία κουταλιά τη φορά.

Αδειάζουμε την κρέμα επάνω στην ψημένη τάρτα και με ένα κουτάλι απλώνουμε να πάει παντού.

Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 60 λεπτά.

Για την γκανάζ:

Εντωμεταξύ κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. 

Αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρά.

Γεμίζουμε ένα κορνέ με πολύ λεπτό στόμιο-άνοιγμα.

Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και τη διακοσμούμε με την γκανάζ.

Επιστρέφουμε το γλυκό στο ψυγείο για 30 λεπτά ακόμη.

Γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε.

 

Σχετικές Συνταγές