Σουφλέ με λαχανικά αλα παριζιέν και πουρέ πατάτας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Soyfle me lachanika ala parisien kai poyre patatas

Υλικά

  • 1 ½ κιλό πατάτες
  • μοσχοκάρυδο, τριμμένο, στη μύτη του κ.γ.
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • 100 γρ. βούτυρο, ανάλατο
  • 1½  φλ. ζεστό γάλα
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 2 αβγά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 700 γρ. σοταρισμένα ανάμικτα λαχανικά (φασολάκια, πατάτες, καρότα, μανιτάρια, καπνιστό μπέικον, κρεμμύδια, σκόρδο, μαϊντανός, σχοινόπρασο, δεντρολίβανο) αλά παριζιέν
  • 3 φύλλα κρούστας, ξεραμένα
  • 300 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στου 180οC.

Σε αλατισμένο νερό που βράζει, βάζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν πολύ καλά.

Μόλις οι πατάτες μαλακώσουν, τις σουρώνουμε και τις πατάμε με ένα πιρούνι για να λιώσουν.

Μεταφέρουμε τις λιωμένες πατάτες σε μία μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο και γάλα, ανακατεύουμε με σύρμα για να φτιάξουμε τον πουρέ.

Προσθέτουμετη γραβιέρα και τα αβγά, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα σοταρισμένα ανάμικτα λαχανικά με μπέικον, 200 γρ. μοτσαρέλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύουμε και μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε το μείγμα της κατσαρόλας με τα λαχανικά και με ένα κουτάλι τα απλώνουμε παντού.

Στρώνουμε τον πουρέ σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, πάνω από τα λαχανικά, τρίβουμε από πάνω τα φύλλα κρούστας και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα.

Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για 35 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να κάνει μία χρυσή κρούστα.

Αφαιρούμε το σουφλέ από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί 30 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με άνηθο και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές