Μοσχαράκι στιφάδο με λαχανικά και άσπρη σάλτσα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Moscharaki stifado me lachanika kai aspri saltsa

Υλικά

  • 800 γρ. μοσχάρι νουά, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, με 5-6 γαρύφαλλα καρφωμένα πάνω του
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 1 ματσάκι ανάμεικτα μυρωδικά (σέλινο, δάφνη, δεντρολίβανο κ.τ.λ.)
  • 1 κ.σ. ανάμεικτους κόκκους πιπεριού
  • 3 καρότα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 12 κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 12 μανιτάρια, ολόκληρα
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κρόκοι αβγών
  • μία πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • ½ φλ. κρέμα γάλακτος
  • 3-4 κλωναράκια θυμάρι

Διαδικασία

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό βάζουμε το κρέας και το βράζουμε ξαφρίζοντάς το κατά διαστήματα.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι με τα καρφωμένα γαρύφαλλα, το σκόρδο, το μπουκέτο μυρωδικών, τους κόκκους πιπεριού, τα καρότα και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και τα καρότα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε.

Ρίχνουμε στο τηγάνι 1/2 φλιτζάνι από το ζωμό του κρέατος που βράσαμε, μαγειρεύουμε για 12-15 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ σουρώνουμε τον ζωμό του κρέατος από την κατσαρόλα και πετάμε το μπουκέτο μυρωδικών και το κρεμμύδι.

Αφήνουμε το κρέας με τα καρότα και τα κρεμμυδάκια στην άκρη και επιστρέφουμε μόνο το ζωμό στην κατσαρόλα.

Αφήνουμε το ζωμό σε χαμηλά φωτιά να βράσει, μέχρι να γίνει σάλτσα.

Σε ένα άλλο μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (3 κ.σ.) και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντάς το συνέχεια.

Προσθέτουμε τους κρόκους αβγών, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το μίγμα λίγο -λίγο στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε συνέχεια για να διαλυθεί και γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε στη σάλτσα το κρέας, τα καρότα και τα λαχανικά που έχουμε ετοιμάσει και αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά να ενωθούν οι γεύσεις.

Πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι και σερβίρουμε.

 

Σχετικές Συνταγές