Καλτσόνε με πικάντικη γέμιση αλλαντικών και τυριών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 2 καλτσόνε ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Kaltsone me pikantiki gemisi allantikon kai tyrion

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το ζύμωμα, κατά βούληση
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι ψιλό
  • 1 φλ. χλιαρό νερό + επιπλέον για το ζύμωμα, κατά βούληση
  • 1 ½ κ.γ.μαγιά ξηρή

Για την επάλειψη:

  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. νερό

Για τη γέμιση:

  • 3 κ.γ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5 φέτες καπνιστό σαλάμι αέρος, με πάπρικα, ψιλοκομμένο
  • 3 φέτες μπέικον, μακρόστενες, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 60 γρ. πικάντικη γραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη
  • 60 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
  • 2 πιπεριές πράσινες, ψιλοκομμένες
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ.ρίγανη
  • 2 πρέζες αλάτι ψιλό
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Διαδικασία

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Ρίχνουμε τη μαγιά στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό ή αλεύρι, έτσι ώστε να πάρουμε μία λεία και αφράτη ζύμη.

Καλύπτουμε τη λεκάνη με μία καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 60 τουλάχιστον λεπτά.

Πατάμε με τα χέρια τη ζύμη να ξεφουσκώσει, χωρίζουμε σε 2 μπάλες και αφήνουμε και πάλι τις ζύμες να ξαναφουσκώσουν.

Σε ένα μικρό μπολ σπάμε το αβγό και το χτυπάμε με ένα πιρούνι.

Ρίχνουμε το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230οC και τοποθετούμε ένα βαθύ ταψί στον πάτο του φούρνου.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.

Πιέζουμε ελαφρά να γίνει επίπεδη και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε δίσκο με διάμετρο 25-30 εκ.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τη δεύτερη μπάλα ζύμης.

Απλώνουμε τον ντοματοπελτέ και τον πολτό σκόρδου στο μισό του δίσκου και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.

Από πάνω τοποθετούμε το σαλάμι αέρος, το μπέικον, το κασέρι, τη γραβιέρα, το μετσοβόνε, τις πιπεριές, το μπούκοβο, τη ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσοχή! απλώνουμε τη γέμιση στο μισό κάθε δίσκου.

Διπλώνουμε από πάνω το άλλο μισό της ζύμης σε μισοφέγγαρο και τσιμπάμε τις άκρες να κλείσουν καλά.

Ρίχνουμε 3 φλ. νερό στο ζεστό, βαθύ ταψί που πριν βάλαμε στο φούρνο για να αποκτήσει η ζύμη κατά τη διάρκεια του ψησίματος μία τραγανή αλλά ταυτόχρονα μαλακή κρούστα.

Μεταφέρουμε τα καλτσόνε σε ένα καλά αλευρωμένο ταψί, αλείφουμε την επιφάνειά τους με το μίγμα αβγού και βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε για 15 λεπτά, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 200οC και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμα και η επιφάνεια των καλτσόνε έχει ροδοκοκκινίσει, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

 

Σχετικές Συνταγές