Ριζότο με σπανάκι και χτένια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Rizoto me spanaki kai chtenia

Υλικά

Για την κρέμα σπανάκι:

  • 300 γρ. σπανάκι, ζεματισμένο
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • μία πρέζα αλάτι
  • πιπέρι, κατά βούληση

Για το ριζότο:

  • 2 κ.σ. + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 2 φλ. ρύζι exotic arborio
  • ½ φ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 6 φλ. ζωμό κότας ή λαχανικών, ζεστό
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 1 κ.γ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 12 χτένια
  • 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, για γαρνιτούρα

Διαδικασία

Για την κρέμα σπανάκι:

Χτυπάμε στο μούλτι το σπανάκι με το ελαιόλαδο, μέχρι να πολτοποιηθεί το σπανάκι και να γίνει κρέμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό από το σπανάκι που ζεματίσαμε.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για το ριζότο:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ.ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν ημιδιαφανή.

Προσθέτουμε το ρύζι exotic arborio και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε ½ φλ. ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.

Συνεχίζουμε να ρίχνουμε μεγάλες κουταλιές από το ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο  ζωμός και μαγειρεύουμε για άλλα 3-5 λεπτά, μέχρι το ριζότο να χυλώσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, άνηθο και την κρέμα σπανάκι.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη το ριζότο, διατηρώντας το ζεστό.

Σε τηγάνι σοτάρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τα χτένια για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
 
Σερβίρουμε το ριζότο, τοποθετούμε επάνω τα χτένια και γαρνίρουμε με δυόσμο.

Σχετικές Συνταγές