Τερίνα με κιμά, ζαμπόν, μπέικον και φιστίκια Αιγίνης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8-10 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Terina me kima zampon mpeikon kai fistikia Aiginis

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 1 κιλό κιμάς από χοιρινή σπάλα
  • ½ κ.γ. μπαχάρι
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • 30 ml κονιάκ
  • 120 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου ρόδι
  • 150 γρ. ζαμπόν μπούτι, σε μικρά κομμάτια
  • 20 μακρόστενες φέτες μπέικον
  • ½ φλ. cranberries, για γαρνιτούρα
  • 1 κ.σ. φύλλα λεμονοθύμαρου, για γαρνιτούρα

Διαδικασία

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Προσθέτουμε τον κιμά, το μπαχάρι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σβήνουμε με το κονιάκ. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Μόλις κρυώσει, μεταφέρουμε το μίγμα του κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα φιστίκια Αιγίνης, την κρέμα γάλακτος, την κρέμα βαλσάμικου ρόδι, το ζαμπόν, αλατοπιπερώνουµε ξανά και ζυμώνουμε το µίγµα για 3-4 περίπου λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Σε µια µακρόστενη φόρµα για κέικ τοποθετούμε κάθετα στα τοιχώματα τις φέτες του μπέικον, ώστε η µισή φέτα να βρίσκεται µέσα στη φόρµα και η άλλη µισή έξω από αυτήν, για να σκεπάσει στη συνέχεια το µίγµα.

Αδειάζουμε το µίγµα στη φόρμα και σκεπάζουμε µε τις άκρες του μπέικον.

Τυλίγουμε µε αλουμινόχαρτο τη φόρµα και τη βάζουµε σε βαθύ ταψί. Γεµίζουµε µε νερό που να φτάνει στα µισά της φόρµας και ψήνουµε για 60 περίπου λεπτά.

Βγάζουµε τη φόρµα από το φούρνο, την αφήνουµε να κρυώσει και την τοποθετούµε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Με προσοχή ξεφορμάρουμε την τερίνα και την τοποθετούμε σε πιατέλα.

Γαρνίρουμε με cranberries και φύλλα λεμονοθύμαρου και σερβίρουμε.

 

Σχετικές Συνταγές