Κριθαράκι χωρίς γλουτένη με λαχανικά και γραβιέρα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 1
Kritharaki choris gloyteni me lachanika kai graviera

Υλικά

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μελιτζάνα μέτρια, σε κύβους
  • 2 κρεμμύδια , ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • ½ φλ. κουκουνάρι
  • 10-15 ντοματίνια
  • ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 200 γρ.κριθαράκι χωρίς γλουτένη
  • 450 ml νερό, ζεστό
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • 1 φλ.φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα + 4-5 ολόκληρα, για γαρνιτούρα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, πικάντικη

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 30 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 2 - 3 περίπου λεπτά.

Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν και αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας και βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα ντοματίνια και το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε το κριθαράκι χωρίς γλουτένη, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζεστό νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μαγειρεύουμε για 11- 12 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε στο τηγάνι τη μελιτζάνα, τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού και το μαϊντανό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά,  πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.

Γαρνίρουμε με τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε. 

 

Σχετικές Συνταγές