Πατάτες με σάλτσα ντομάτας και καπνιστή πάπρικα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Patates me saltsa ntomatas kai kapnisti paprika

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. πάπρικα 
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα:

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φέτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 250 γρ. ντομάτα φρέσκια, πολτοποιημένη
  • 1 κ.σ.πάπρικα καπνιστή
  • ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3-4 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 1 κ.γ.ξύδι
  • αλάτι, κατά βούληση

 

Διαδικασία

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τις πατάτες,  τα δαφνόφυλλα, την πάπρικα και το κύμινο και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε  να στεγνώσουν καλά.

Για τη σάλτσα:

Στο μεταξύ σε ένα  μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε  το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.

Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, την καπνιστή πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, τη ζάχαρη, το δεντρολίβανο και το ξύδι.

Ρίχνουμε αλάτι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Στο μεταξύ ζεσταίνουμε  αρκετό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε  τις  βρασμένες πατάτες, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας; και τις μεταφέρουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές.

 

Σχετικές Συνταγές