Μήλα με σάλτσα καραμέλας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4
Mila me saltsa karamelas

Υλικά

  • 4 μεγάλα κόκκινα μήλα
  • 6 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κουτάκι βανίλια σε σκόνη
  • 800 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Διαδικασία

Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στη μέση και με ένα μαχαιράκι αφαιρώ τα κουκούτσια τους. 


Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σκορπίζω τη ζάχαρη ομοιόμορφα, τη ραντίζω με 1½ κουτ. σούπας νερό, ανακινώ το τηγάνι και ζεσταίνω σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για 5 - 6 λεπτά περίπου, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει την όψη και την υφή μελιού. Στο διάστημα αυτό ανακινούμε τακτικά το τηγάνι για να λιώσει η ζάχαρη παντού, αλλά δεν ανακατεύουμε, για να μην κολλήσει η καραμέλα στο κουτάλι και στερεοποιηθεί.

Προσθέτουμε τα κομματάκια παγωμένου βουτύρου και τη βανίλια και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να λιώσει το βούτυρο και να ενωθεί με την καραμέλα.  
Μόλις η καραμέλα γίνει λεία και ομοιογενής, προσθέτουμε τα μήλα. Ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος γύρω από τα μήλα, ανακινούμε το τηγάνι για να απλωθεί παντού και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, πάντα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.

Γυρίζω τα μήλα από την άλλη μεριά και συνεχίζω το μαγείρεμά τους για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι τα μήλα να αποκτήσουν ένα ανοιχτό καστανό χρώμα, ανακινώντας τακτικά το σκεύος ή ανακατεύοντας το μίγμα προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα.
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, μοιράζω τα μήλα σε πιάτα, τα περιχύνω με την καραμέλα του τηγανιού και σερβίρω. 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Βανίλια Βούτυρο Ζάχαρη Κρέμα γάλακτος Μήλο

Σχετικές Συνταγές