Ριζότο με αχλάδι, gorgonzola και καρύδια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Rizoto me achladi gorgonzola kai karydia

Υλικά

  • 4 φλ. ζωμό κότας
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 320 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 150 ml λευκό κρασί ξηρό
  • 150 γρ. τυρί gorgonzola, σε μικρά κομμάτια
  • 200 γρ. αχλάδια κρυστάλλια, καθαρισμένα, κομμένα σε κύβους 1 εκ. + 1 αχλάδι, κομμένο σε λεπτές φέτες με τη φλούδα, για γαρνιτούρα
  • 1-2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 12-14 καρύδια
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό κότας και τον κρατάμε ζεστό.

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμη.

Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε ½ φλ. ζωμό και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε άλλο ½ φλ. ζωμό και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει ο ζωμός.

Μαγειρεύουμε περίπου 20-25 λεπτά συνολικά, μέχρι το ρύζι να γίνει al dente.

Ρίχνουμε την gorgonzola και τα κομμάτια του αχλαδιού και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα και τα καρύδια, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και ανακατεύουμε γρήγορα όλα τα υλικά.

Πασπαλίζουμε με πιπέρι, γαρνίρουμε με φέτες αχλάδι και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές