Κέικ μαύρο φραγκοστάφυλο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 10 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Keik mavro fragkostafylo

Υλικά

  • ½ φλ. μαρμελάδα φραγκοστάφυλο
  • 115 γρ. μαύρα φραγκοστάφυλα  + επιπλέον για γαρνιτούρα
  • 1 φλ. βούτυρο
  • 1 ¼ φλ. ζάχαρη
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 αβγά
  • 1 ¾  φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ζάχαρη άχνη

 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια αποσπώμενη φόρμα 26εκ.

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη μαρμελάδα φραγκοστάφυλο και τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά,  μέχρι να γίνει λεπτόρευστη.

Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η μαρμελάδα.

Μόλις κρυώσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε τα φραγκοστάφυλα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, μία πρέζα αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε, μέχρι να γίνουν κρέμα.

Προσθέτουμε τα αβγά, ένα κάθε φορά και χτυπάμε μετά από κάθε προσθήκη.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά  το μείγμα αλευριού-μπέικιν παόυντερ στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.

Αδειάζουμε το μισό μείγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.

Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο μείγμα τη μαρμελάδα με τα φραγκοστάφυλλα.

Καλύπτουμε τη μαρμελάδα με το υπόλοιπο μείγμα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.

Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.

Γαρνίρουμε με φραγκοστάφυλα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλάτι Αλεύρι Βανίλια (εκχύλισμα) Βούτυρο Ζάχαρη Ζάχαρη (άχνη) Μαρμελάδα φραγκοστάφυλο Μπέικιν πάουντερ Φραγκοστάφυλα

Σχετικές Συνταγές