Πιλάφι με γαύρο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΨΑΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Pilafi me gavro

Υλικά

  • 1 κιλό γαύρος καθαρισμένος από κεφάλι, εντόσθια και κεντρικό κόκκαλο, αλλά όχι φιλεταρισμένος
  • αλάτι, κατά βούληση
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 900 ml νερό
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • 500 γρ. μακρύκοκκο ρύζι για πιλάφι, parboiled
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 3 κ.σ. μαύρη σταφίδα
  • 3 κ.σ. κουκουνάρι
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 3 κ.σ. φύλλα μαϊντανού, για γαρνίρισμα
  • φέτες λεμονιού, για γαρνίρισμα

 

Διαδικασία

Βάζουμε το γαύρο σε ένα σουρωτήρι, τον πλένουμε, τον αλατίζουμε και τον αφήνουμε να στραγγίξει καλά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει.

Προσθέτουμε το νερό και αλατοπίπερο. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και σιγοβράζουμε το ρύζι για 10 περίπου λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. 

Απλώνουμε τους γαύρους σε ένα λαδωμένο ταψί, τους ραντίζουμε με το κρασί και τους ψήνουμε στο φούρνο για 10 περίπου λεπτά.

Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, το αδειάζουμε σε μια στρογγυλή φόρμα, το στρώνουμε ομοιόμορφα, σκεπάζουμε με μια μεγάλη πιατέλα, αναποδογυρίζουμε και ξεφορμάρουμε.

Τοποθετούμε τους γαύρους ολόγυρα και πασπαλίζουμε με πιπέρι.

Γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού, φέτες λεμονιού και σερβίρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Γαύρος Ελαιόλαδο Κουκουνάρι Κρασί (λευκό) Κρεμμύδι Λεμόνια Μαϊντανός Νερό Πιπέρι (Μαύρο) Σκόρδο Σταφίδα (μαύρη)

Σχετικές Συνταγές