Πανακότα βανίλιας με σιρόπι με άρωμα τίλιου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Panakota vanilias me siropi me aroma tilioy

Υλικά

Για την πανακότα:
  • 6 φύλλα ζελατίνης
  • 1 φλ. κρύο νερό
  • 1 λοβός βανίλιας
  • 1 φλ. γάλα
  • 750 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια αφέψημα τίλιο
  • φρέσκος δυόσμος, για γαρνίρισμα

Για το σιρόπι:

  • ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό
  • 1 πορτοκάλι, φλούδα, ψιλοκομμένη
  • 3 φακελάκια αφέψημα τίλιο

 

Διαδικασία

Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνας σε 1 φλ. κρύο νερό.

Κόβουμε τη βανίλια στη μέση κατά μήκος. Βγάζουμε με το πίσω μέρος του μαχαιριού τα σποράκια από το ένα κομμάτι και τα ρίχνουμε στο γάλα.

Σε μία ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το τίλιο, αφήνουμε το μείγμα πάρει βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνας, τα ρίχνουμε στο μείγμα με το ζεστό γάλα και αφήνουμε για 30 λεπτά.

Στραγγίζουμε τα φακελάκια τίλιο και τα αφαιρούμε από το μείγμα.

Μοιράζουμε το μείγμα σε 8 ατομικές φόρμες.

Βάζουμε την πανακότα στο ψυγείο να σφίξει για 2 περίπου ώρες.

Για το σιρόπι:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, 1 φλ. νερό, τη φλούδα πορτοκαλιού, τα φακελάκια τίλιο και βράζουμε το μείγμα για 12-15 λεπτά, μέχρι να γίνει πηχτό σιρόπι.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους σπόρους από το υπόλοιπο μισό κομμάτι της βανίλιας και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Αφαιρούμε τα φακελάκια τίλιο από το σιρόπι και περιχύνουμε την πανακότα.

Γαρνίρουμε με φρέσκο δυόσμο και τις φλούδες πορτοκαλιού.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Βανίλια (φρέσκια) Γάλα Δυόσμος Ζάχαρη Ζελατίνη (φύλλα) Κρέμα γάλακτος Νερό Πορτοκάλι Πορτοκάλι (φλούδα) Τίλιο

Σχετικές Συνταγές