Κολοκυθάκια γεμιστά με πλιγούρι και μελιτζάνα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4
Kolokythakia gemista me pligoyri kai melitzana

Υλικά

  • 8 κολοκυθάκια μεγάλα, κομμένα στη μέση

Για τη γέμιση:

  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 1 μελιτζάνα, κομμένη σε κυβάκια
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • 2-3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

Για τη σάλτσα:

  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ντομάτα, τριμμένη
  • 1 φλ. νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση

Διαδικασία

Κόβουμε τα κολοκυθάκια κάθετα από πάνω προς τα κάτω και φροντίζουμε να κόψουμε τα κοτσάνια.

Αφαιρούμε το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια, το κόβουμε σε κυβάκια και το κρατάμε στην άκρη.

Όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, μουλιάζουμε το πλιγούρι σε νερό.

Βάζουμε τη μελιτζάνα μέσα σε αλατισμένο νερό για να ξεπικρίσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.

Για τη γέμιση:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι.

Στραγγίζουμε τη μελιτζάνα και την προσθέτουμε στο τηγάνι.

Στη συνέχεια προσθέτουμε και το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια, που είχαμε κρατήσει στην άκρη, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά.

Στραγγίζουμε το πλιγούρι και το ρίχνουμε μαζί με την ντομάτα στο τηγάνι.

Προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σιγοβράζουμε τη γέμιση για 5-6 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν η γέμιση κρυώσει λίγο αναμειγνύουμε τα ¾ του  τυριού.

Για τη σάλτσα:

Σε μία ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το νερό, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Βράζουμε για 5-6 λεπτά και στη συνέχεια μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα ταψί.

Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια, τα βάζουμε στο ταψί και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 περίπου λεπτά.

Μετά τα πρώτα 10 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C.

Μετά τα 30 λεπτά ξεσκεπάζουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι, που είχαμε κρατήσει.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να γκρατιναριστούν τα κολοκύθια.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Ελαιόλαδο Ζάχαρη Κεφαλοτύρι Κολοκυθάκια Κρεμμύδι Μαϊντανός Μελιτζάνα Νερό Ντομάτες Πιπέρι (Μαύρο) Πλιγούρι

Σχετικές Συνταγές