Mπούτια κοτόπουλου με πορτοκάλι και μπαχαρικά

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Mpoytia kotopoyloy me portokali kai mpacharika

Υλικά

  • 1 πορτοκάλι 
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 4 μπούτια κοτόπουλου
  • 3 μέτρια κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 50 ml χυμό λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • 8-10 κόκκοι μπαχάρι
  • 300ml νερό
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, για γαρνιτούρα

 

Διαδικασία

Πλένουμε πολύ καλά, καθαρίζουμε το πορτοκάλι και κρατάμε ένα μεγάλο κομμάτι από τη φλούδα, αφαιρώντας όλο το άσπρο στο εσωτερικό μέρος, ώστε να φανεί η σάρκα του φρούτου.

Χωρίζουμε το πορτοκάλι σε φέτες και αφαιρούμε από κάθε φέτα την πέτσα.

Κρατάμε τη φλούδα και τις φέτες πορτοκαλιού στην άκρη.

Σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο τα μπούτια κοτόπουλου σε μέτρια φωτιά, για 6-7 περίπου λεπτά,  μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και το κρατάμε στην άκρη.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, προσθέτουμε τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε , χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 5 περίπου λεπτά, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι.

Επιστρέφουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη φλούδα πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, το μπαχάρι και 300 ml ζεστό νερό.

Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα.

Μόλις 5 λεπτά πριν αφαιρέσουμε το φαγητό από τη φωτιά,  προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τις φέτες πορτοκαλιού και ανακατεύουμε απαλά.

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, αφαιρούμε τη δάφνη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, το μπαχάρι, τη φλούδα πορτοκαλιού, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και σερβίρουμε.

 

Σχετικές Συνταγές