Μακαρόνια στο φούρνο με καπνιστή πανσέτα και πέστο φέτας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 1
Makaronia sto foyrno me kapnisti panseta kai pesto fetas

Υλικά

  • 500 γρ. μακαρόνι 2
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. καπνιστή πανσέτα, χοντροκομμένη
  • 300 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.γ. ντοματοπελτές
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • ½ μάτσο βασιλικό
  • 200 γρ. φέτα πικάντικη
  • φρέσκος βασιλικός, για γαρνίρισμα

 

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα μαγειρεύουμε αλ ντέντε, 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες του πακέτου.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Προσθέτουμε την καπνιστή πανσέτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

Ρίχνουμε το κρασί, τον ντοματοπελτέ, το σκόρδο και τη δάφνη.

Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.

Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και τις σκελίδες σκόρδου.

Σουρώνουμε τα μακαρόνια, φροντίζοντας να κρατήσουμε 1 φλ. από το νερό που έβρασαν. Τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα εκτός φωτιάς, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C.

Χτυπάμε στο μούλτι το βασιλικό με το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε τη φέτα και συνεχίζουμε το χτύπημα,  μέχρι να διαλυθεί  και στο τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά όσο νερό από τα βρασμένα μακαρόνια χρειάζεται για να πάρουμε μια ελαφρώς δεμένη σάλτσα.

Ρίχνουμε το πέστο φέτας στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε τα μακαρόνια σε ένα πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε στο προθερμασμένο φούρνο.

Ψήνουμε τα ζυμαρικά στους 160οC για 10-15 λεπτά.

Αφαιρούμε τα μακαρόνια από το φούρνο, γαρνίρουμε με φύλλα φρέσκου βασιλικού και σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.

Σχετικές Συνταγές