Πίτα με σπανάκι και ρύζι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6-8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Pita me spanaki kai ryzi

Υλικά

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό φύλλα σπανάκι, προβρασμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο
  • μια πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 3 κ.σ. ρύζι Καρολίνα, καλά πλυμένο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο, φρέσκο

 

Διαδικασία

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια και το πράσο, μέχρι να μαραθούν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το μάραθο, μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.

Λαδώνουμε καλά τον πάτο ενός ταψιού και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε από πάνω ένα  δεύτερο.

Απλώνουμε τη μισή γέμιση.

Τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση τρίτο φύλλο, ξανά μια στρώση από τη γέμιση, τέταρτο φύλλο και την υπόλοιπη γέμιση.

Σκεπάζουμε με ένα φύλλο, λαδώνουμε και τελειώνουμε με ένα ακόμη φύλλο.

Αλείφουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο, διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα, που προεξέχουν και ξαναλαδώνουμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μόνο από κάτω για 1 περίπου ώρα, μέχρι να ψηθεί η πίτα και να ροδίσει η επιφάνεια.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Ελαιόλαδο Ζάχαρη Κρεμμυδάκια φρέσκα Μάραθος Πιπέρι (Μαύρο) Πράσα Ρύζι Ρύζι (Καρολίνα) Σκόρδο Σπανάκι Φύλλο (χωριάτικο)

Σχετικές Συνταγές