Ρύζι με θαλασσινά και κρόκο Κοζάνης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΨΑΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4
Ryzi me thalassina kai kroko Kozanis

Υλικά

  • 300 γρ. καλαμαράκια, κατά προτίμηση φρέσκα, καθαρισμένα και τεμαχισμένα σε ροδέλες
  • 400 γρ. γαρίδες, μεσαίο μέγεθος, καθαρισμένες
  • 300 γρ. μύδια, χωρίς κέλυφος
  • 300 γρ. χταπόδι, τεμαχισμένο και βρασμένο
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 καρότα, τριμμένα
  • 2 κόκκινες  πιπεριές, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • 2 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 5 φλ. νερό βραστό
  • 4 ίνες κρόκου Κοζάνης, διαλυμένες σε 1 κ.σ. βραστό νερό

 

Διαδικασία

Σε μία βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα καλαμαράκια και μόλις πάρουν χρώμα και σωθούν τα υγρά τους, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα θαλασσινά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα θαλασσινά σε ένα μπολ.

Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 περίπου λεπτά, τρίβοντας συνεχώς τον πάτο της κατσαρόλας με μία ξύλινη σπάτουλα να ξεκολλήσουν τα υπολείμματα των θαλασσινών και να αρωματίσουν το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το καρότο, τις πιπεριές και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμη.

Ρίχνουμε και τα θαλασσινά, ανακατεύουμε και σβήνουμε με την κρέμα βαλσάμικου.

Αλατοπιπερώνουμε.

Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε το βραστό νερό και λίγο αλάτι ακόμη.

Όταν το νερό αρχίζει και κοχλάζει ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.

Βράζουμε για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να πιει το ρύζι τα υγρά, ανακατεύοντας συχνά για να μη κολλήσει το ριζότο.

Περίπου 5 λεπτά πριν γίνει το ρύζι, προσθέτουμε και τον κρόκο Κοζάνης.

Σερβίρουμε το ρύζι με τα θαλασσινά ζεστό.

Σχετικές Συνταγές