Λεμονόπιτα με μαρέγκα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6-8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4
Lemonopita me maregka

Υλικά

Για τη βάση:

  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι, ξύσμα
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 1 αβγό, κρόκο

Για την κρέμα λεμονιού:

  • 1 ½  φλ. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 λεμόνια, ξύσμα
  • 80 γρ. κορν φλάουρ
  • ½ φλ. χυμός λεμονιού
  • 3 αβγά, κρόκους
  • 60 γρ. βούτυρο

Για τη μαρέγκα:

  • 4 αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ασπράδια
  • 125 γρ. ζάχαρη

 

Διαδικασία

Για τη βάση:

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα χέρια το μείγμα αλευριού με το βούτυρο, μέχρι να γίνει ψίχουλα.

Προσθέτουμε τον κρόκο και ελάχιστο κρύο νερό, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Μετά τα 30 λεπτά ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο 28 εκ. και την απλώνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για τάρτες.

Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τη ψήνουμε στους 180οC για 15-18 λεπτά.

Την αφήνουμε να κρυώσει, πριν βάλουμε την κρέμα.

Για την κρέμα λεμονιού:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1 ½  φλ. νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιών.

Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορνφλάουρ στο χυμό του λεμονιού.

Μόλις ζεσταθεί το μείγμα της κατσαρόλας και πριν βράσει, προσθέτουμε το κορνφλάουρ με το χυμό και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας τους κρόκους με το βούτυρο.

Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το μείγμα να γίνει κρέμα.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Για τη μαρέγκα:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στους 180οC.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια των αβγών και τη ζάχαρη και χτυπάμε με τον αβγοδάρτη σε μεγάλη ταχύτητα, μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή μαρέγκα.

Απλώνουμε στη βάση της τάρτας την κρέμα.

Με ένα κορνέ γεμίζουμε την λεμονόπιτα με τη μαρέγκα.

Μεταφέρουμε τη λεμονόπιτα στο φούρνο και την αφήνουμε λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η μαρέγκα.

Αφαιρούμε τη λεμονόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αβγό (ασπράδι) Αβγό (κρόκος) Αλεύρι Βούτυρο Ζάχαρη Κορν φλάουρ Λεμόνια (ξύσμα) Λεμόνια (χυμός) Νερό

Σχετικές Συνταγές