Μπιφτέκια κοτόπουλο με μοτσαρέλα και καραμελωμένα κρεμμύδια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Mpiftekia kotopoylo me motsarela kai karamelomena kremmydia

Υλικά

Για τα μπιφτέκια:

  • 750 γρ. κιμά κοτόπουλο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 2 μπάλες μοτσαρέλα

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • 6 μέτρια κρεμμύδια
  • 3 κ.σ. μαργαρίνη
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 1/2 φλ. κρασί μαυροδάφνη
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση

 

Διαδικασία

Για τα μπιφτέκια:

Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, τα ψίχουλα του ψωμιού, το βασιλικό, το δενδρολίβανο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές νερό και ζυμώνουμε το μείγμα.

Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

Βάζουμε την τοστιέρα με αντικολλητικές πλάκες γκριλ να πάρει θερμοκρασία.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε στην τοστιέρα κλείνοντας το καπάκι, έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές, για περίπου 15-20 λεπτά.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τη μαργαρίνη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Όταν πάρουν χρώμα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το θυμάρι και τη μαυροδάφνη.

Αλατίζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν 20 λεπτά ακόμη.

Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες και την τοποθετούμε πάνω στα μπιφτέκια.

Από πάνω βάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τοποθετούμε πάλι τα μπιφτέκια στην τοστιέρα ανεβάζοντας την πάνω πλάκα στη δεύτερη θέση, έτσι ώστε να λιώσει η μοτσαρέλα και να γκρατιναριστούν τα κρεμμύδια.

Σερβίρουμε τα μπιφτέκια ζεστά σε στρόγγυλα ψωμάκια για μπέργκερ και άλλα υλικά της επιλογής μας.

 

Σχετικές Συνταγές