Πανακότα με μύρτιλα και λεβάντα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 1
Panakota me myrtila kai levanta

Υλικά

Για την πανακότα:

  • 1/3 φλ. κρύο νερό
  • 2 κ.γ. ζελατίνη
  • 1 ½ φλ. κρέμα γάλακτος βαριά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. αποξηραμένα φύλλα λεβάντας

Για τη σάλτσα:

  • 1 φλ. φρέσκα μύρτιλα
  • 3 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. γλυκό λευκό κρασί Riesling ή άλλο γλυκό λευκό, φρουτώδες κρασί,  χωρισμένες ( 1 κ.σ. + 1 κ.σ.)

Διαδικασία

Για την πανακότα:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε  το 1/3 φλ. κρύο νερό και 2 κ.γ. ζελατίνη και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, την 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, το αλάτι, χτυπάμε με ένα σύρμα και μόλις το μείγμα αρχίσει να σιγοβράζει, το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε στο μείγμα τη λεβάντα, το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.

Αδειάζουμε το μείγμα της ζελατίνης μέσα στο μείγμα της κρέμας και ανακατεύουμε, μέχρι να η ζελατίνη να διαλυθεί εντελώς.

Αφαιρούμε τη λεβάντα από το μείγμα και το αδειάζουμε σε ποτήρια.

Μεταφέρουμε τα ποτήρια στο ψυγείο και αφήνουμε για ολόκληρη νύχτα να πήξει η πανακότα.

Για τη σάλτσα:

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τα μύρτιλα, τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού, 1 κ.σ. κρασί και αφήνουμε το μείγμα να βράσει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πήξει.

Με ένα μπλέντερ χειρός, λιώνουμε μερικά, αλλά όχι όλα  τα μύρτιλα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την υπόλοιπη 1 κ.σ. κρασί και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε τη σάλτσα στο ψυγείο για ολόκληρη τη νύχτα να πήξει.

Σερβίρουμε την πανακότα με τη σάλτσα με μύρτιλα.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Βανίλια (εκχύλισμα) Ζάχαρη Ζελατίνη (σκόνη) Κρασί (λευκό) Κρέμα γάλακτος (βαριά) Λεβάντα Λεβάντα (ξηρή) Λεμόνια (χυμός) Μύρτιλα Νερό

Σχετικές Συνταγές