Σαλάμι σοκολάτας με cranberries και φιστίκια Αιγίνης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 2 σαλάμια ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Salami sokolatas me cranberries kai fistikia Aiginis

Υλικά

  • 125 γρ. αποξηραμένα cranberries
  • 2 κ.σ. Amaretto
  • 150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ολόκληρα
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 220 γρ. μαύρη σοκολάτα (70% περιεκτικότητα σε κακάο), τεμαχισμένη
  • 75 γρ. βούτυρο, ανάλατο
  • 75 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 25 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αβγό + 1 κρόκο
  • 175 γρ. μπισκότα amaretti
  • 2 κ.σ. κακάο, για πασπάλισμα

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αποξηραμένα cranberries και το Amaretto, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα ταψί απλώνουμε τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης και τα ψήνουμε για 5-8 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν.

Αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο και μόλις κρυώσουν οι ξηροί καρποί, τους κόβουμε στη μέση.

Σε ένα μεγάλο, πυρίμαχο μπολ βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο.

Τοποθετούμε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, έτσι ώστε ο πάτος του μπολ να μην ακουμπάει στο νερό.

Ανακατεύουμε μέχρι η σοκολάτα και το βούτυρο να λιώσουν και το μείγμα να γίνει λείο.

Εντωμεταξύ, σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη, τη καστανή ζάχαρη, το αβγό και τον κρόκο κα χτυπάμε με σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε το μείγμα στη λιωμένη σοκολάτα.

Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 5 περίπου λεπτά πάνω από το νερό που σιγοβράζει, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί και να μαγειρευτούν τα αβγά. Το μείγμα της σοκολάτας θα πρέπει να είναι λείο και να γυαλίζει.

Σπάμε ελαφρά τα μπισκότα amaretti σε κομμάτια και τα ρίχνουμε στο μείγμα της σοκολάτας.

Προσθέτουμε τα cranberries, που έχουμε μουλιάσει στο  Amaretto και τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύουμε το μείγμα απαλά, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά, και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε δύο μεγάλα φύλλα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας.

Χωρίζουμε το μείγμα στη μέση σε δυο ίσα μέρη και το αδειάζουμε στα φύλλα χαρτιού.

Ρολάρουμε σφιχτά το μείγμα με τη βοήθεια του χαρτιού ψησίματος, τυλίγουμε το χαρτί σφιχτά γύρω από το μείγμα και στρίβουμε τις άκρες να σφραγίσουν καλά.

Μεταφέρουμε τα σαλάμια στο ψυγείο και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 4-6 ώρες.

Ξετυλίγουμε τα σαλάμια, τα πασπαλίζουμε με κακάο, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές