Λαζάνια με κολοκύθα, σπανάκι, κιμά και ρικότα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Lazania me kolokytha spanaki kima kai rikota

Υλικά

  • 450 γρ. κολοκύθα, ψίχα, κομμένη σε κομμάτια
  • 1 κ.σ. βούτυρο, μαλακό
  • 1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • θαλασσινό αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. γάλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 βολβό μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 280 γρ. baby σπανάκι
  • 450 γρ. ρικότα
  • 1 ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 225 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 12 φύλλα λαζάνια
  • 1/3 φλ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη

Διαδικασία

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με 1,5εκ. νερό, προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και αφήνουμε να βράσουν σε υψηλή φωτιά.

Xαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.

Στραγγίζουμε την κολοκύθα, τη λιώνουμε μαζί με 1 κ.σ. βούτυρο και την κανέλα.

Αλατοπιπερώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με ένα σύρμα για 2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ροδίζει.

Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα συνεχώς για να μην σβολιάσει.

Αφήνουμε το μείγμα να βράσει, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά και μετά.

 Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το μάραθο, το σκόρδο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γίνει ημιδιάφανο.

Προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη ρικότα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε υψηλή φωτιά.

Ροδίζουμε τον κιμά και τον σπάμε σε μικρά κομμάτια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφαιρούμε το περιττό λίπος από το τηγάνι.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το χυμό ντομάτας και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 33x23εκ. και στρώνουμε 4 φύλλα λαζάνια χωρίς να καλύπτεται το ένα με το άλλο.

Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα λαζάνια το μείγμα της ρικότα και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το 1/3 της παρμεζάνας.

Στρώνουμε άλλα 4 φύλλα λαζάνια πάνω από το μείγμα της ρικότα και απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα λαζάνια το μείγμα της κολοκύθας.

Στρώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα λαζάνια,  απλώνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με το 1/3 της παρμεζάνας, που έχει απομείνει.

Ανακατεύουμε την λευκή σάλτσα μέχρι να γίνει λεία και αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης.

Περιχύνουμε τα λαζάνια με τη λευκή σάλτσα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.

Ψήνουμε τα λαζάνια στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια και η λευκή σάλτσα να ροδίσει.

Αφαιρούμε τα λαζάνια από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά πριν κόψουμε και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές