Κρέμα καραμελέ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Krema karamele

Υλικά

Για την καραμέλα:

  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 6 κ.σ. νερό
  • βούτυρο ανάλατο, για το βουτύρωμα

Για την κρέμα:

  • 4 αβγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 25 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 600 ml. γάλα, πλήρες

 

Διαδικασία

Για την καραμέλα:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 C.

Ζεσταίνουμε τα φορμάκια στο φούρνο.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και 6 κ.σ. νερό.

Διαλύουμε τη ζάχαρη σιγά-σιγά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα.

Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, σταματάμε να ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να πάρει ένα σκούρο χάλκινο χρώμα.

Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, ώστε να μην καεί η καραμέλα και την αδειάζουμε γρήγορα μέσα στα ζεστά φορμάκια.

Αφήνουμε στην άκρη τα φορμάκια, ώστε η καραμέλα να κρυώσει και να σκληρύνει.

Μόλις κρυώσει και σκληρύνει η καραμέλα, βουτυρώνουμε τα φορμάκια πάνω από το ύψος της καραμέλας.

Για την κρέμα:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά, τη βανίλια, τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με σύρμα, μέχρι να ενωθούν.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Στραγγίζουμε το γάλα στο μπολ με το μείγμα των αβγών και χτυπάμε με σύρμα, μέχρι να γίνει λείο.

Μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια.

Βάζουμε τα φορμάκια μέσα σε ένα ταψί και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με βραστό νερό.

Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι η κρέμα να είναι πήξει.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αποσύρουμε τα φορμάκια από το ταψί και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.

Μόλις κρυώσουν, μεταφέρουμε τα φορμάκια στο ψυγείο και τα αφήνουμε  όλη νύχτα για να απορροφηθεί η καραμέλα από την κρέμα.

Για να ξεφορμάρουμε περνάμε προσεκτικά ένα μαχαίρι περιμετρικά από τα τοιχώματα από τα φορμάκια ώστε να ξεκολήσει η κρέμα.

Τοποθετούμε το πιάτο σερβιρίσματος πάνω σε κάθε φορμάκι και αναποδογυρίζουμε.

Περιχύνουμε την κρέμα με την υπόλοιπη καραμέλα και σερβίρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Βανίλια (εκχύλισμα) Βούτυρο (ανάλατο) Γάλα Ζάχαρη Ζάχαρη (άχνη) Νερό

Σχετικές Συνταγές