Σουφλέ με τρία τυριά

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 σουφλέ ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Soyfle me tria tyria

Υλικά

  • 1/3 φλ. βούτυρο, σε κύβους
  • 1/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 2 φλ. γάλα
  • 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • λίγο ταμπάσκο
  • 1 ½ φλ. κίτρινο ημίσκληρο τυρί  Έμμενταλ, τριμμένο
  • 1 φλ. τσένταρ, τριμμένο
  • ¼ φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 6 μεγάλα αβγά
  • ½ κ.γ. κρεμόριο (κρέμα ταρτάρ)

Διαδικασία

Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.

Σταδιακά προσθέτουμε και χτυπάμε με σύρμα το γάλα, τη μουστάρδα, το αλάτι και το ταμπάσκο .

Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση ανακατεύοντας συνεχώς. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να δέσει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή,  προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.

 Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.

Χωρίζουμε τα αβγά, βάζουμε τα ασπράδια σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους  και τα αφήνουμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Εντωμεταξύ, σε ένα άλλο μικρό μπολ χτυπάμε τους κρόκους για 4 περίπου λεπτά,  μέχρι το μείγμα να δέσει.

Προσθέτουμε το 1/3 φλ. από το ζεστό μείγμα των τυριών στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα στο υπόλοιπο μείγμα των τυριών, ανακατεύοντας συνεχώς.

 Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 30 λεπτά να κρυώσει καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 C.

Τοποθετούμε 8 πυρίμαχα φορμάκια για σουφλέ σε ένα ταψί.

Σε καθαρό κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και το κρεμόριο και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα.

Ρίχνουμε το  ¼ του μείγματος από τα ασπράδια στο το μείγμα των τυριών και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα από τα ασπράδια και ανακατεύουμε με την σπάτουλα.

Μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια.

Ρίχνουμε 2,5 εκ. ζεστό νερό μέσα στο ταψί και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι τα σουφλέ να ροδίσουν.

Σερβίρουμε αμέσως.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλάτι Αλεύρι Βούτυρο Γάλα Κρέμα ταρτάρ (κρεμόριο ή κρεμοτάρταρο) Μουστάρδα (Ντιζόν) Παρμεζάνα Ταμπάσκο Τυρί cheddar Τυρί emendal

Σχετικές Συνταγές